Type to search


Свет

(ВИДЕО) Самопрогласената Република Чемерија бара независност како Косово

Share


Додека Грците се занимваат со нас Македонците, со промена на нашето име идентитет, јазик и историја без притоа да постои никаква реална опасност по грчката држава од македонска страна, Албанците во Епир односно областа Чемерија основаа квази држава во која се издаваат пасочи и лични карти од самопрогласената Република Чемерија. Самопрогласената Република Чемерија има и свој претседател, Фестим Лато.


Демократската асоцијација на Чамирија во јуни 2017 година ги претстави своите барања во јавноста.

– Тие бараат право на Чамите Арванитите да ја објават нивната етничка припадност, – Враќањето на населението Чами и Арванити на териториите наследени од каде што биле протерани поради грчко-турскиот договор од 30 јануари 1923 година. -Право да го користат албанскиот јазик како нивни службен јазик -Враќање на имотите на Чамите и Арванитите одземено од страна на грчката влада врз основа на законот од 1953-1954. -Право на слободно говорење на мајчин јазик и култура и религија, како и верски објекти на територијата на Чемерија. -Право на државна и политичката организација на Чамите и Арванитите во независен државен ентитет, под меѓународно посредништво (Косово).


Тие имаат и своја аpмиja наречена УЧЧ која од видеото може да се забележи дека се разликува по плавите беретки кои ги носат нејзините војници.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *