Type to search


Video

Dobrota rađa dobrotu: Video koji greje srce i podseća na magiju dobrih dela

Share


„Give In To Giving“ je video koji pokazuje da dobrota može da smekša i kameno srce. Kratak film je napravljen povodom Dana ljubaznosti za jednu od najvećih bankarskih grupa Bliskog Istoka, Emirates NBD.


Pročitajte mudre misli, izreke, citate i rečenice o dobroti koje su zapisane u mislima mnogih koji žele zapamtiti šta je to dobro i zašto dobrotu treba činiti i deliti.

Da bi nešto dobio moraš nešto i da daš. Dobrota mnogo zna i može, a govori samo osmehom. Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svet što ga iza sebe ostavljate postane dobar. Malo dobrote čoveka prema čoveku više vredi nego silna ljubav prema čovečanstvu. Ko čini dobro od njega se još više dobra očekuje. Ne znači da je pas dobar ako glasno laje. Isto tako ne znači da je čovek dobar ako je vešt sa rečima. Ljudi vole ono što je dobro ili što im se čini da je dobro, ali obično greše u proceni šta je to dobro. Najbolji deo života dobra čoveka su ona bezimena, nezapamćena dela dobrote i ljubavi.


Ono što ponekad vidimo, što nam otkupi i ukrade poglede, ne predstavlja istinit odraz, već samo viziju, čudnovatu fatamorganu lepote. Prava vrednost je duša, u njoj je skrivena naša spoljašnjost, naš sjaj, koji nekako nikad ne bledi, ne nestaje, dar od Boga koji, istaknut na pravi način, premašuje vidljivo i govori nam o slepilu površnosti. Uvek treba zaviriti u dušu, jer je u njoj, duboko, poput lavirinta, skrivena naša istinska lepota, naš žar, vatra i savršenstvo.

Glavna je karakteristika nesebične dobrote da je neprepoznatljiva, nevidljiva, nenaslutiva – jer dobročinstvo koje glasno izgovara svoje ime nije nikad nesebično. Glava je najmudrija kad je hladna, a srce najjače kad otkucajima odgovara na plemenite zamisli. Ako poštivanje zbog dobrote, ako divljenje zbog nadarenosti, ako cenjenost zbog domoljublja, ako omiljenost zbog dobročinstva mogu zadovoljiti čovekov um, morate imati prijatnu utehu jer znate da niste živeli uzalud.


Dobronamernost je jedna od osobina svojstvenih samo čoveku. Dobro ima sputane ruke, jer se uvek nečega ustručava, dok je zlo slobodno, jer se ničega ne ustručava. Plemenit čovek žuri učiniti dobro što pre, a pokvarenjak odugovlači sa činjenjem dobra i od njega beži.Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *