Type to search


Zdravlje

Dosta je bilo spavanja na stomaku: Pročitajte zašto to nije dobro za vaše zdravlje

Share


Postoji mnogo prednosti i mana spavanja u određenom položaju, a mnogi od nas ne obraćaju pažnju na ono što se dešava u našem telu dok spavamo.

Možda ovo niste znali, ali vreme je da saznate, položaj za spavanje utiče na varenje i kako se vaše telo nosi sa bolom. Izuzezno je važno za vaše zdravlje, jer utiče na sve, od mozga do creva. Poznato je koliko je sna dovoljno, a koliko nije, ali morate se zapitati i šta nije u redu za vreme spavanja, ako ste umorni svako jutro nakon buđenja.


Spavanje na stomaku se nikada ne preporučuje jer ne podržava prirodnu zakrivljenost kičme, što dovodi do preopterećenja. Stvara pritisak u zglobovima i mišićima, što može dovesti do bola, ukočenosti i osećaja peckanja.


„Prisiljavamo vrat da bude u rotirajućem, zatvorenom, čvrstom položaju, što takođe ugrožava disanje i cirkulaciju“, navodi fizioterapeut Vivijan Ajzenštat.

Može biti korisno za one koji imaju kašalj, jer pomaže u otvaranju disajnih puteva. Međutim, glava okrenuta dugo na jednoj strani, može dovesti do bola. Takvu poziciju trebaju izbegavati i oni koji pate od bola u vratu ili leđima. Najzdraviji je san na levoj strani. Položaj sna utiče na crijeva. Spavanje na levoj strani treba da se praktikuje da na taj način spreči želudačnu kiselinu i omogući kretanje debelog creva. Ali ako imate bol u ramenima, menjajte strane spavanja.
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *