Type to search


Automobili

Evo zašto ne bi trebalo da zimi uključujete grejanje u autu

Share


Iako smo već navikli na sneg i minus, danas nam i zvanično kalendarski stiže zima. Kao i mnogi drugu vozači zimi, sigurno jedva čekate da sednete u auto i da uključite grejanje koje će od vašeg ljubimca napraviti vašeg najboljeg zimskog prijatelja.

Nema sumnje da je nešto najbolje što je iko mogao da izmisli za vozače upravo grejanje u autu, posebno pametne spravice koje vam omogućavaju da se auto zagreje pre nego sednete u njega. Grejanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao, ali to nije baš tako sjajna ideja. To što ćete uključiti grejanje može više da škodi vašem autu nego da mu koristi.


Naviku da uključujete grejanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i deluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Međutim, motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji. Naime, moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagreju.

Kako biste ugrejali vaš auto sve što bi trebalo da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrejati, jer mu motor radi punom parom. Ukoliko pored toga još i uključite grejanje, potrošićete mnogo više benzina. Pored tog bespotrebnog trošenja benzina, višak goriva može da procuri unutar zidova cilindra i komore za sagorevanje. Umesto da produžavate vek trajanja vašeg automobila vi ćete ga na ovaj način samo skratiti.


Bolje je da malo istrpite hladnoću tokom zime i ne palite uvek grejanje, jer će tako vaš automobil duže da bude ispravan. Naime, auto se brže greje kada je u pokretu, pa ne samo da ćete sačuvati gorivo i uštedeti novac, sačuvaćete i vaš auto od oštećenja. Obavezno pre nego startujete automobil potrudite se da vam svi prozori budu čisti od snega i leda, a auto će se tokom vožnje sam od sebe ugrejati. Probajte, ne košta ništa, već štedi.

Izvor: telegraf.rs
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *