Type to search


Kultura

Giga Moravac nas je zauvek promenio: Najveća tajna omiljenog televizijskog lika u kojoj će se mnogi prepoznati

Share


Pojave se uloge koje, ma koliko da godine prolaze, nikada ne blede. Dese se, osvoje publiku i gledaoci im se uvek rado vraćaju. Nikad prosto ne dosade, jer nas promene i jer su nalik nama. Jedna od takva uloga je bila uloga Gige Moravca koju je Marko Nikolić dobio 1987. u seriji „Bolji život“. Prošle su od tada 32 godine, a Giga omiljen kao i nekad.

U seriji scenarista Siniše i Ljiljane Pavića i reditelja Mihaila Vukobratića, Nikolić je igrao glavu porodice Popadić, Dragišu Popadića, čiji je nadimak bio Giga Moravac. Gledaoci su iz nedelje u nedelju trčali pred male ekrane ne bi li saznali šta se to novo desilo Gigi. Zabavljao ih je iskrenošću, ironijom i problemima koje su i oni doživaljali.


„Istu muku mučim, Gigo“, govorili bi mu. A znate šta je u toj indentifikaciji bilo veoma važno? Giga Moravac je svaki put gurao napred.

Osim one osnovne veze između publike i glumca koja se završava na nivou zabave, otišao je korak dalje. I pokazao im je naime da nije lako biti glava porodice, da je u redu reći da nije lako nositi tu odgovornost, ali da se od porodice nikad ne odustaje.


Giga je prikazao, kroz odnos sa sekretaricom Darom i odnos sa suprugom Emilijom, da živ čovek pogreši, da se prepusti strastima, pa ako shvati da to nije put kojim treba da krene, da je u redu da oprosti sebi, a i drugima i da se vrati na svoj životni kolosek.

Pokazao je takođe da je najbolji onaj šef koji razume ljude sa kojima radi i koji svoj autoritet nikada ne zloupotreblja niti ističe, a istovremeno uživa poštovanje onih kojima je nadređen. Nije bilo nevažno to što je radio sa ženama, jer je u kolektivu bio omiljen šef. Bio je i otac. Najrealniji. Koliko njih se prepoznalo u Gigi i Bobi, Gigi i Guzi i Gigi i Lidiji. Nekad strog, nekad nemoćan, nekad prek, ali uvek pun ljubavi.

I kako je samo voleo Giga Moravac! Imao je baš široko srce koje je umelo da ga skupo košta. I iznad svega voleo je svoju Emiliju, što pokazuje da ljubav naizgled drugačijih ljudi i te kako ume da uspe i traje ceo život. Jurio je Giga za novcem, ali novac nikad nije gospodario njime.


Bio je veseljak, kad mu je život pružao šansu za veseljem u jurnjavi za boljim životom. Bio je dobar, neretko i naivan i čovek poput svih nas. Zato smo ga voleli i zato ga volimo! U potrazi za svojim boljim životom.

Izvor: kurir.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *