Type to search


Republika

Najtajniji specijalci na svetu stižu u Srbiju: Poseta ruskog predsednika pod strogom kontrolom

Share


Više od 4.000 policajaca, oko 250 ruskih bezbednjaka, snajperisti, specijalci iz srpske vojske i policije, avioni MIG 29 kao vazdušna pratnja, blokada ulica, autoputa… Tako će izgledati glavni grad 17. januara, kada predsednik Rusije Vladimir Putn bude posetio Srbiju.

Očigledno je da će tom prilikom biti mere bezbednosti biti podignute na najviši mogući nivo, kao što je to bio slučaj i prilikom njegove posete Beogradu 2014. godine, ali ne samo njegove, već i ostalih zvaničnika svetskog glasa, poput predsednika Kine, američkih zvaničnika, kancelarke Angele Merkel…


Nije nepoznanica da su prilikom Putinovih putovanja, u organizaciju uključeni ruski bezbednjaci, kojih će ovom prilikom biti oko 250. Jedan broj njih je već neko vreme u Srbiji, neki će tek doći, a pojedini će biti i u samoj pratnji ruskog predsednika.

O bezbednosti ruskog predsednika u prvom redu brine ruska Federalna služba obezbeđenja, i prilikom posete Srbiji planirano je da bude nekoliko takozvanih “prstenova obezbeđenja”, od onog koje se može videti u njegovoj neposrednoj blizini, ali i onih bezbednjaka koji su “nevidljivi”.


Kao i ranije, i ovoga puta Putinov “Iljušin” će iz Rusije krenuti pod pratnjom ruskih vojnih aviona, koju po ulasku u Srbiju preuzima domaća avijacija, tačnije to će biti posao aviona tipa MIG 29. U tom periodu, odnosno do sletanja na beogradski aerodrom, srpsko nebo će biti zatvoreno za sve letove.

Ono što se ne zna, i što se praktično neće ni znati, je trasa kojom će se Putin kretati kada stigne u Srbiju. Ona se drži u tajnosti iz bezbednosnih razloga. Međutim, ono što se zna, i što se do sada nebrojano puta desilo u glavnom gradu, jesu bezbednosna pravila koja se podrazumevaju: zatvaranje pojedinih ulica pre, u toku, i neko vreme nakon prolaska delegacija, zatvaranje šahtova, pa i kontrola pešaka ukoliko za tim ima potrebe.

Takođe, jedna od bezbednosnih mera je i zatvaranje prozora u stanovima, u zgradama koje se nalaze na ruti kojom će prolaziti ruski predsednik, pa i navlačenje zavesa.


Kao štoje očekivano sve ovo će dešavati pod budnim okom snajperista, što srpskih, što ruskih, koji će sa krovova zgrada pratiti šta se dešava u okolini. Procena je da će njih biti oko stotinak.

Međutim, bezbednosne pripreme za Putinovu posetu počele su pre izvesnog vremena, odnosno još i pre nego što je i zvanično potvrđeno da će on i definitivno posetiti Beograd. Ruski predsednik je, inače, uz američkog, najbolje čuvana osoba na svetu.

Srpski mediji su danima unazad najavljivali da ruski predsednik za posetu Srbiji priprema “specijalni paket” sa najmanje 20 strateških sporazuma, vredan nekoliko stotina miliona evra iz najrazličitijih oblasti od infrastrukture, energetike, poljoprivrede, odbrane, obrazovanja, turizma…

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da će u vrhu agende Putinove posete biti pitanja energetske bezbednosti. Takođe, kazao je i da je u finalnoj fazi usaglašavanja nekoliko sporazuma, većinom iz oblasti gasne privrede.

– Mi očekujemo konačan iskorak po pitanju proširenja podzemnog skladišta Banatski dvor i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede. Pre svega, mislim na zajednički rad na razmatranju mogućnosti izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i neke dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa i korišćenja gasa za potrebe transporta – rekao je Antić.

On je dodao da se razgovara i o drugim energetskim projekatima i pitanjima, kao što je dalja modernizacija i rehabilitacija hidroelektrane Đerdap 2.

Da će biti reči i o vojnoj saradnji potvrdio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbija i Rusija imaju vojnotehnički sporazum koji se uspešno sprovodi. Od Rusije je kupljeno dosta naoružanja za potrebe srpske vojske, a dobijeno je i dosta donacija: osam aviona MIG 29, a potpisan je i ugovor o donacijama 30 tenkova čije se isporuka očekuje tokom tokom ove godine. Vulin je rekao da prilikom Putinove posete očekuje još dobrih vesti iz Rusije.

Spekulisanje medija je i da bi predsednik Rusije prilikom posete Srbiji mogao da poseti i Hram svetog Save na Vračaru, čije je ukrašavanje sa više od 10 miliona evra finansirala Rusija. Putin je, inače, već bio u ovom hramu, kada mu je patrijarh Irinej uručio orden Svetog Save prvog stepena.

Prethodnih dana pojavila se i informacija da će prilikom Putinove posete Beogradu, tačnije Hramu, biti organizovan i skup podrške prijateljstvu Srbije i Rusije, koji organizuije Centar za razvoj Beograda.

Tokom boravka u Beogradu Putin će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti Orden svetog Aleksandra Nevskog, za šta je pre nekoliko dana potpisao i dekret.

Izvor: blic.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *