Type to search


Automobili

Napravite sprej koji će vam odlediti bravu ili staklo na automobilu za samo nekoliko sekundi

Share


Stigla nam je zima, a sa njom i sneg koji nam četo zadaje muke kad su automobili u pitanju. Zaleđene brave i stakla su skoro svakodnevne situacije sa kojima se srećemo, a koje nam mogu poremetiti planove ukoliko žurimo negde.

Mi vam danas donosimo fantastičan savet koji će vam posebno biti koristan ujutru kada jurite na posao, a napolju je toliko hladno da jedva čekate da uđete u automobil, upalite grejanje i zagrejete promrzle prste.


Iako će možda zima biti blaga, nije na odmet da znate za ovaj trik. Naime, ukoliko vam se zbog vremena dešava da ne možete da uđete u automobil jer vam se brava zaledila ili ne vidite ništa zbog zaleđenih stakala, imamo način kako da rešite ovaj problem.

Reč je o spreju za odleđivanje koji možete da napravite sami kod kuće, za nekoliko minuta. Spasiće vas od mukotrpnog struganja leda i snega. Sve što treba da uradite je da ovom tečnošću naprskate stakla i led će se brzo otopiti.


Znamo da postoje sprejevi specijalno za tu namenu koje možete da kupite, ako ako ga nemate pri ruci, uzmite medicinski alkohol i vodu. Sipajte ih u bocu sa raspršivačem u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode), promućkajte, i to je to.

Dobro bi bilo da jednu takvu bocu imate u kući, a jednu u automobilu.

Deo tečnosti možete nasuti i u minijaturnu bocu sa raspršivačem i držati je u torbici ili džepu od jakne – kako biste mogli da odledite stakla i kada se vraćate kući sa posla ili ako ste „zaglavili“ negde pa su se stakla ponovo zaledila. To je posebno korisno ako ste u gradu, a zaledi vam se brava na vratima od automobila. Naime, ova tečnost pomaže i u tom slučaju.


Dodatni saveti:

Zaleđena stakla nikada ne zalivajte vrelom vodom, jer mogu da puknu, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom, polako.

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ništa od ovoga, ni sprej, ni toplu vodu, ni strugalicu, imamo rešenje i za to. Uzmite kreditnu karticu i istružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

Stavite karton na stakla. Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede. Umesto kartona možete da stavite i stari peškir ili krpu.

Izvor: ddl.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *