Type to search


Svet

Premijer Makedonije: Prvo obraćanje Zaeva posle promene imena

Share


Premijer MKD Zoran Zaev završio je obraćanje novinarima, prvo posle usvajanja ustavnih izmena, rečima „Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija“.

On je kazao da će odluka o ustavnim promenama imena države u Severna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom naredne sedmice biti obaveštena da je makedonska strana ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.


„Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsednika Ivanova. Juče je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vesniku i za to ne treba potpis predsednika Ivanova“, rekao je makedonski premijer, koji je tokom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Severna Makedonija.

Takođe, Zaev je istakao da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslediti obaveza Makedonije da o promeni imena obavesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom.

„Verujem da će već početkom naredne sedmice naše ministarstvo spoljnih poslova obavestiti grčko da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a posle toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe“, rekao je on.


Zaev je istakao kako snažno veruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO.

A, što se tiče zahteva lidera najveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za raspisivanjem vanrednih parmentatnih izbora, on je rekao da će njegova stranka ozbiljno razmotriti taj zahtev, mada misli da nije vreme za izbore jer bi usporili refoforme i razvoj ekonomije.

„Moj stav znate. Makedonija treba da iskorisiti predstojeće vreme pre svega za ekonomiju, reforme, da sredimo naš sistem i da budemo normalna zemlja. Svi znaju, a znam i ja, da to što traži gospodin Mickoski, a moli Boga da se ne desi, ali to traži prvi čovek opozicije i zato ćemo u SDSM na najvišim organima ozbiljno o tome razmisliti“, rekao je Zaev.


Premijer Makedonije je ponovio da je jučeračnja odluka parlmenta dokaz da se zemlja kreće ka svatloj budućnosti i člnastvu u NATO i EU i najavio da će se njegova vlada sada posvetiti reformama i radu na ;boljem životnom standardu građana i razvoju ekomomije i pozvao i opoziciju da se priključi da zajednički grade bolju budućnost.

„Gorčinu ostavljamo u prošlosti i sa ponosom gledamo u budućnost. Napisali smo istoriju i otvorili nove, bele ; stranice naše budućnosti. Za pisanje nove realnosti, novu perspektivu Repubike Severne Makedonije, zemlje članice evropske i evroatlantske porodice“, rekao je Zaev koji je svoje uvodno izlaganje završio rečima „Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija“.

Izvor: beta.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *