Type to search


Svet

Siđite u pećinu u kojoj je Isus došao na svet: Na ovom kamenu se rodio Isus Hrist (FOTO)

Share


Prema novozavetnim jevanđelistima, Isus je rođen u Vitlejemu, tačnije u jednoj pećini jer u gostionici nije bilo mesta. Pećina je istovremeno bila i štala, u davna vremena, gde je Presveta Bogorodica svoje dete, Sina Božijeg, položila u jasle. Hrišćani su iznad te pećine podigli svoju drugu najvažniju svetinju – Crkva Rođenja Hristovog.


Neki naučnici privlače pažnju neverovatnim teorijama, a reputaciju grade pokušavajući da sruše hrišćanska predanja, da se prvobitno na mestu pećine u Vitlejemu nalazilo pagansko svetilište koje su hrišćani od mnogobožaca preoteli kada su došli na vlast u IV veku. A ova teorija ne uliva poverenje.

Origena Adamantija nam je poznato da je ova lokacija bila veoma bitna za hrišćane, već u prvoj polovini trećeg veka. On je istakao to u svom najglasovitijem delu „Protiv Kelsa“ iz 248. godine, kao odredište hodočašća i štovanja od sledbenika najpoznatijeg Nazarećanina. S obzirom na sve ovo, kult pećine je postojao još u II veku, i ne postoji razlog da se sumnja u teoriju da se to činilo i u veku u kojem je Isus živeo.


Po svemu sudeći, verovatnoća je da je rimski imperator Hadrijan 135. godine ovu pećinu oteo od hrišćana i pretvorio je u svetilište posvećeno Adonisu, grčkom bogu lepote, plodnosti, vegetacije, požude.

Ali došlo je do pobede hrišćanstva, početkom IV veka, a onda kasnije u tom veku je pobeda bila zakonska. Prvu baziliku na ovoj lokaciji, iznad svete pećine, gradi majka cara Konstantina, Sveta Jelena, koja se završava s izgradnjom 333. godine. Bio je to deo obimnog programa zidanja na mestima koja su se povezivala sa Isusovim životom, a u kontekstu Prvog vaseljenskog sabora koji se 325. održao u Nikeji.

Posle toga je romejski car Justinijan podigao novu građevinu iz koje je proizašla sadašnja — Crkva Rođenja Hristovog. Ista, samo obimno dograđivana i sa proširivanjem. Sasanidski car Hozroje II poštedeo ju je 614. kada je, kako se kaže, bio dirnut prikazima tri mudraca u persijskoj nošnji, Arapi je nisu dirali kada su zavladali Svetom zemjom jer je Isus i za njih značajna i bitna ličnost, krstaši su je za vreme svoje vlasti obnavljali, čak je i prvi krstaški kralj Jerusalima u njoj bio krunisan, a danas pokriva oko 12.000 kvadratnih metara.


Međutim, 1244. godine oskrnavilo ju je divlje turkijsko pleme iz Centralne Azije. Posle dva veka se odlučilo da se građevina obnovi, sredstvima zapadnih zemalja: Burgundija je dala drvo, Engleska olovo, a Mletačka republika obezbedila radnu snagu. U sledećim vekovima su se pojavile sve veće razmirice između franjevaca i pravoslavaca, nesloga hrišćanska je vladala, kao i danas.

KAKO IZGLEDA CRKVA ROĐENJA HRISTOVOG:

Na ulazu, sa leve strane se nalaze vrata koja vode u Crkvu Svete Katarine Aleksandrijske, podignute 1882. od strane franjevaca. Tu se nalazi pet pećina, a u jednoj je boravio Sveti Jeronim. Grčka pravoslavna crkva poseduje oltar na istočnoj strani sa ikonostasom iz XVIII stoleća, kao i Oltar Obrezanja desno odatle. Levo je jermenska crkva u kojoj su dva oltara: jedan je posvećen Presvetoj Bogorodici, a drugi mudracima koji su novorođenom Hristu došli da se poklone. Drugi se zove Oltar Kraljeva, i nalazi se na mestu gde su oni po jermenskom verovanju ostavili konje. Postoji i podela nadležnosti. Bogosluženje u Pećini Rođenja dozvoljeno je samo Grcima i Jermenima, a u Kapeli Jasli dopušten samo rimokatolicima.

Iznad Zvezde Rođenja (čije je čišćenje dopušteno samo Grcima i Jermenima) postoji šesnaest kandila. Grcima i Jermenima pripada po šest, a rimokatolicima četiri. Pod crkve brišu Grci i rimokatolici, ali u različite i strogo određene dane za to.

Ulaz u samu Pećinu Rođenja, nalazi se ispod pravoslavnog Oltara Obrezanja. Oltar u pećini sa četrnaestokrakom Zvezdom Rođenja obeležava mesto na kojem je Isus došao na svet. Preko puta je Kapela Jasli, gde je Isus položen nakon rođenja, u toj pećini u kojoj se pre dve hiljade godina nalazila štala. Jasle su napravljene od gline, tada, ali su danas od pozlaćenog drveta.

Blizu tog mesta je Mlečna pećina u koju se po predanju sklonila sveta porodica. Tu je Bogorodica podojila Isusa, ali je nekoliko kapi mleka palo iz njenih grudi na kamen koji je postao bele boje, pa danas mnogi vernici stružu taj kamen verujući da je lekovit. Tu se nalazi franjevačka crkva iz 1872. godine.

Izvor: telegraf.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *