Type to search


Automobili

Sjajan trik uz pomoć kog ćete smanjiti potrošnju goriva

Share


Svedoci smo toga da se cena goriva u Srbiji stalno menja i da se vozači stalno žale. Zbog toga nije na odmet imati neki trik u rukavu kako biste uštedeli novac.

Postoji mnogo predloga kako da uštedite: Jedan od njih je da sipate manju količinu goriva u rezervoar, a postoji više razloga za to. Naime, vaš auto će biti lakši i to će zbuniti motor koji onda treba da radi manje i manje da troši.


Što se tiče pitanja koliko možete da uštedite i vredi li uopšte da se oko ovoga mučite, odgovor bi se satojao u tome da rešite prostu formulu.

Recimo da vaš auto troši 6 litara na 100 kilometara. Što je auto teži, to će mu trebati više goriva kako bi ga pokrenuli. U proseku, potrošnja raste za 1 do 2 odsto na svakih 43,5 kilograma težine u autu.


Recimo da u rezervoaru imate 60 litara i da trošite 8 litara na 100 pređenih kilometara. Kako gorivo ima gustinu od 720 grama po litru, onda je zapremina rezervoara 43,2 kilograma. Tada je formula za iračunavanje vaše potrošnje sledeća: 8 x (1+0,02×43,2/43,5) što je oko 8,16 litara na 100 kilometara.

Kada ispraznite skoro pola rezervoara, trošićete 8,08 litara na 100 kilometara. Zbog toga nije loša ideja da sipate pola rezervoara i onda kada potrošite sipate opet pola.

Pitanje je koliko smo tako uštedeli? Računanje u novcu zapravo nije dobra ideja, ali možemo da kažemo da ukoliko punimo rezervoar uvek do pola beležićemo 3,5 kilometara više svaki put. Jedina mana ovoj formuli je ta što ćete morati češće da idete do pumpe i sipate gorivo, ali to valja nije problim s obzirom na to da je štednja u pitanju.


Sa druge strane, situacija je drugačija kod automobila koji idu na dizel jer njihov rezervoar teži malo više nego što je to kod benzinaca. To što su im i rezervoari veći daje im prednost kod ove metode jer možete da dobijete više od 5 minuta vožnje dodatno.

Probajte sami i uverite se.

Izvor: ddl.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *