Type to search


Ljubav

Srpkinje smatraju da je žena u potpunosti ostvarena samo ako je ovo postigla

Share


Prema istraživanju među devojkama u pet gradova Srbije došlo je do rezultata koji kaže da 76 odsto ispitanica smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka, tj. da žena jedino zaista vredi ako je ostvarila ovu ulogu i ispunila funkciju.

Pored toga, 95 odsto njih snažno veruju u „žrtvujući model roditeljstva“ , dakle smatra da majka treba da se žrtvuje za svoju decu, pokazalo je istraživanje jedne nevladine organizacije.


Što se tiče odnosa sa partnerom, procenat devojaka koji smatra da žena ne treba da trpi sve i pristaje na sve da bi sačuvala svoj brak, je u jednakoj meri.


Pet gradova u Srbiji koja su učestvovala u ovom istraživanju su – Beograd (Obrenovac), Vranje, Novi Pazar, Kikinda i Jagodina, a podaci su upitnike popunjavale devojke završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija , od 18 i 19 godina.

Sprovedeni nalazi kažu da je porodica i dalje primarno okruženje u kojem se uči o „rodnim ulogama“ i u kojem one funkcionišu u praksi, ali i da postoji potencijal, u ispitivanom uzrastu, da „razumevanje“ tih uloga može doći do promene, da se patrijarhalni porodični obrasci prevaziđu.


Istraživanje je sprovedeno u cilju da se uvidi iskustvo mladih devojaka, i stavovi koje imaju prema rodnim ulogama i rodno zasnovanom nassilju, kako je saopšteno.

Izvor: superzena.b92.netTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *