Type to search


VESTI

Šta kaže narodno verovanje: Zagrmelo je kad nije trebalo

Share


Danas je u Loznici oko 14 sati počeo da duva jak vetar i pada kiša što nije neobično na plus šest stepeni, ali je onda počelo da grmi i seva. Zagrmelo je nekoliko puta i ozbiljno sevnulo kao da nije januar nego neki letnji mesec.


U narodu se veruje da grmljavina u januaru ne sluti na dobre stvari, a posebno ako se to dogodi na Mali Božić, odnosno danas, na 14. januar. Prema narodnom verovanju to sluti da će te godine biti ratova, elementarnih nepogoda i gladi i kod ’’običnog’’ sveta takav događaj donosi crne slutnje i obično se kaže da ’’ne sluti na dobro’’.

U lozničkoj meteorološkoj stanici objašnjavaju da to nije toliko čudno i da se dešava. Topliji front sa severozapada naišao je na hladniji vazduh tako da su stvoreni uslovi da dođe do grmljavine što se i dogodilo, tako da u tome ’’nema ničeg spektakularnog’’.


Da li je ova grmljavina samo prirodna pojava ili nešto drugo pokazaće vreme, ali narodna poezija u pesmi ‘’Početka bune na dahije“ kaže ‘’Grom zagrmi na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja od istoka…’’

Izvor: kurir.rsTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *