Type to search


Kultura

Tajne o Srbima koje se vešto kriju: Nije tačno da smo pod turcima bili 500 godina

Share


Postoje razne teorije o Srbima, o našem narodu, o ličnostima koje su uticale na njega. Postoje istorijske činjenice, ali i mnoge zablude. Zbog toga vam predstavljamo neke od manje poznatih činjenica kroz istoriju Srba i tajne koje malo ko zna.

1.Pod Turcima smo robovali 345 godina, ne 500


Jedna od najčešćih laži o istoriji Srba koju lako možemo dokazati ako znamo prostu matematiku i istoriju iz sedmog razreda.
1389. nismo pali pod Turke bez obzira na značajnost ove godine. Nakon Kosovske bitke, Srbija je bila nezavisni entitet i pod Turke je pala 1459. godine, osmanskim zauzimanjem Smedereva.


Dok je trajalo robovanje Srbi su dizali ustanke, ali je onaj koji je doneo slobodu Moravskoj Srbiji ostao poznat kao „prvi“ 1804. godine (sa kratkotrajnim padom između 1812-1815).
Dakle, ako izračunamo: 1804 – 1459 = 345.

2. Srpsko ime se prvi put pominje u 15. veku pre nove ere

Sporno je kada se Srbi prvi put pominju kao narod, ali ime „Srbenda“ (kojim se imenovao veliki srpski patriota) pominje se u najstarijem delu svetske književnosti (tada usmene) „Rg Vedi“, zbirci verskih himni Indo-Arijevaca.


U VIII mandali ovog dela, u periodu između 12. i 15. veka pre nove ere, u 32. himni posvećenoj bogu gromovniku Indri, u drugom stihu, Srbinda je neprijatelj moćnog Indre, koga ovaj zajedno sa Piprom ubija i pušta niz vodu. Ko je tačno Srbinda, ne zna se, pa ni kontekst ovog stiha.

Ne zna se zaista koja je povezanost Srbinde i Srba kao naroda i da li je uopšte ima, ali etimološko poreklo reči „Srbin“ i „Srbinda“ je bez sumnje isto, tako da je ovo prvo pominjanje srpskog imena u istoriji.

3. Srbija je prva evropska zemlja posle Francuske koja je ukinula feudalizam

Prvi srpski ustanak se često naziva i „revolucijom“, a to je zbog toga što je uvedena radikalna promena uređenja. Na teritoriji koja je oslobođena ukinuti su svi feudalni odnosi, a srpski seljak postao je vlasnik svoje zemlje.

1835. godine je izglasan Sretenjski ustav, koji je bio liberalan i demokratičan za svoje vreme pa je Austrija zahtevala njegovo hitno ukidanje, a ruski ambasador ga je nazvao „francuskim rasadom u balkanskoj šumi“.

4. Prvi srpski kralj nije bio Stefan Prvovenčani

Može se čuti često da je prvi srpski kralj bio Stefan Prvovenčani, drugi sin Stefana Nemanje. Ali, to nije istina.

Prvi Srbin koji je primio krunu bio je predak Stefana Prvovenčanog, kralj Mihailo Vojisavljević, gospodar Duklje, koji je prvi nakon pogibije kneza Časlava Klonimirovića objedinio srpske zemlje od Cetine do Skadra i od reke Bosne do Beograda.

Ignorisanje Mihaila bi se objasnilo činjenicom da je potonji bio blizak Rimu i da je kršten po zapadnom obredu, ali to je preuveličavanje onoga što je tada bilo versko-političko pitanje umesto etničkog. I pritom se ignoriše i to da je kraj Stefan bio krunisan krunom iz Rima.

5. Srbi su i pre Seoba živeli u današnjoj Vojvodini

Srbi su u Vojvodini bili deo starosedelačkog slovenskog stanovništva, a veći broj Srba počinje da se naseljava tu na početku 14. veka.

Srpske vladarske kuće podizale su mnoge zadužbine na teritoriji današnje Vojvodine. Najviše se ističu manastiri Kusić i Senđurađ, čiji su ktitori bili Brankovići u 15. veku. Do spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru došlo je nakon što su Srbi u Banatu digli veliki ustanak i njegov lik stavili na ratni barjak, što je bilo 100 godina pre Velikih seoba.

Izvor: beograd.inTags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *